mittkanada.blogg.se

Här får ni läsa om min resa som utbytesstudent i staden Smithers, British Columbia i Kanada. Följ mig på det stora äventyret och läs om tankar, känslor och historier under mitt utbytesår 2014-2015!

Day One

Publicerad 2014-08-24 13:01:00 i Allmänt,

I'm starting to forget my mother tounge already, the English just comes so naturally. Nej, skämt åsido jag är långt ifrån säker på mina engelskakunskaper. Uttalet är det inget fel på, men brist på ord i kombinationen att man pratar med andra utbytesstudenter som är lika bra eller mindre bra på engelska gör att jag ibland känner mig som en total idiot så fort jag öppnar munnen.
 
Nu är jag iallafall på plats i Ottawa. Efter flygresan från Stockholm, via London, till Montreal fick vi sitta kvar på Montreals flygplats i nära tre timmar för att få våra visum granskade, jag var en av de sista som fick ut mitt (och vi är säkert 30 elever). Efter att vi kom ut var klockan lokal tid runt halv tolv och alla var så trötta, då väntade bara den två timmar långa bussresan till vårt hotell. Det var kallt på bussen men jag lyckades få några minuters sömn iallafall. Väl framme blev vi indelade i grupper som vi skulle bo i. Ingen bor med någon från samma land, jag delar därför rum med en tyska, italienska, schweitziska (?), holländska och österikiska. Två av dem blev hämtade av sina familjer idag eftersom de inte skulle vara med på förberedelseveckan.
 
 
Här är tre av sju svenskar: jag, Line och Rebecca. Rebecca ska också bo i Smithers under året.
 
Under förmiddagen har vi haft ett möte med get-to-know-each-other-games och prat om Kanada och deras värderingar och traditioner. Här är lite saker jag lärt mig om Kanada som jag inte visste innan:
 
1. I Kanada är inte skatten/momsen inräknad i priset som står på varan, därför får man betala mer för varan när man väl är vid kassan. Det är en skatt på ca 13% som läggs till.
2. En delikatess man äter här är Poutine, det är pommes frites med brunsås och smält ost, vår ledare Kim säger "if the cheese doesn't squeek it's not the real deal".
3. En annan delikatess är Beaver tail, och lyckligtvis handlar det inte om en riktig bäversvans. Beaver tail är friterat bröd som vanligtvis kryddas med brunt socker och kanel. Jag har inte testat det än men jag har sett att det finns svansar med nutella och andra pålägg också. Varför det heter Beaver tails är för att brödet är av samma form som bäverns svans.
4. English-Canadiens tycker om att kramas, Kims citat igen: "they are very touchy/feely". French-Canadiens hälsar med två kindpussar.
5. Man säger nästan aldrig one/two Canadien dollar(s) utan säger iställer loonie (1 CAD) och toonie (2 CAD).
6. På restauranger är vatten gratis att beställa.
 
Vid lunch gick jag och några andra tjejer till det intilliggande köpcentrat. Jag åt för första gången på KFC och shoppade för första gången på Victoria's Secret!
 
Efter det gick vi alla på en guidad tur i de mest centrala delarna av Ottawa. Här kommer lite bilder från det:
Här är ett stort monument som restes till minne av de soldater som aldrig hittades efter Första Världskriget. Mitt i resningsprojektet bröt Andra Världskriget ut och det bestämdes att man skulle bygga ut statyn och sätta upp årtalen för de båda världskrigen och Koreakriget. Männen i monumentet går igenom en stor båge. Guiden nämnde att under en viss tid på dagen strålar solen mot soldaterna som går längst fram och skuggar dem som går längst bak och det ska symbolisera att de går mot en ljusare framtid.
Vi gick runt Parliament Hill, alltså Kanadas parlamentsbyggnad samt massor av andra kulturella byggnader.
Här möts provinserna Québec (till höger) och Ontario (till vänster).
Vår guide berättade om två män som hade hemliga möten vi den här muren, vi fick två och två sätta oss på varsin sida och sedan viska utmed den rundade väggen. Ingen annan kan höra en men personen som sitter mittemot hör perfekt.

Kommentarer

Postat av: Isabella

Publicerad 2014-08-24 14:05:22

Är redan avis på dig!

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela