mittkanada.blogg.se

Här får ni läsa om min resa som utbytesstudent i staden Smithers, British Columbia i Kanada. Följ mig på det stora äventyret och läs om tankar, känslor och historier under mitt utbytesår 2014-2015!

Day One hundred eight

Publicerad 2014-12-09 07:26:34 i Allmänt,

Ikväll har vi tagit in granen och pyntat hejvilt. Mamma, du och jag skulle aldrig klätt den såhär färgglatt, men nu följer jag andras tycken så här blir inget lämnat åt stilrenheten!
Här är processen:
Gran.
Devin och Marisca när de försöker få upp ängeln. Har jag nämnt att de ska få barn i maj, så jag blir faster i ca 1,5 månad?!
Resten av arbetet överläts till mig och Majo.
Efter mycket stön och stånkande var ljusen på plats!
Och efter en otrolig massa pynt och glitter har vi nu skapat en riktigt "piff & puff-gran"!

Ska lägga mig och läsa "Indian horse" av Richard Wagamese som vi håller på med i English 11. Jag rekommenderar att ni läser den.

Den handlar om Kanadas mörkaste hemlighet; hur ursprungsbefolkningen blev förtryckta men främst hur deras barn togs ifrån dem och fördes bort till Residential Schools (liknande internatskolor) där de berövades deras identitet och påtvingade kristendomen. De fick inte tala sitt språk, inte utöva sin kultur, inte lämna sängarna under natten, inte tro på något annat än Gud, det utövades barnarbete, våldtäkter -som rättfärdigades med "det är Guds kärlek" etc. Barn försökte fly tillbaka till vart de kommit från men få lyckades ta sig hem, många svalt eller frös ihjäl. Andra tog sitt liv på grund av hur de blev behandlade och berövade sin frihet, sitt ursprung och sin rätt till att vara trygga och lyckliga som barn ska vara. Barnen kunde vara så unga som fyra år gamla, och detta höll på i generationer, mellan 1880-talet och 1980-talet. Och det fanns ca 130 sådana skolor över Kanada.

Hemskt, helt otroligt fruktansvärt. Folk pratar om denna delen av historien som om det vore förintelsen, och på ett sätt är det samma sak. Man försökte ta död på indianen i barnen för att de sågs som vildar med fel tro.
Det här är en av många anledningar till varför Natives (indianer) får privilegier i dagens samhälle, som exempelvis att de inte behöver betala skatt. Det är också en anledning till att många av dem tyvärr är djupt nere i alkoholismen. Men det är en annan diskussion.

Nu satte jag en lite dyster stämning på inlägget, men jag vill bara tipsa er om boken för den berättar verkligen jättebra och är lätt att förstå (även engelskan är enkel). Den tar också upp något i historien som jag iallafall aldrig hört talas om innan jag kom hit. Läs den!


Kommentarer

Postat av: mamma

Publicerad 2014-12-09 21:28:41

Det känns väl bra att för en gångs skull få ösa på med riktigt mycket färg i granen. Här hemma gör vi som vi alltid brukar göra. Ha ha haa!! eller Ho ho hoo!
Finns boken på svenska ?

Svar: Jo, det känns rättså rätt när man är på den Nordamerikanska kontinenten!
Johanna Söderström

Postat av: mamma

Publicerad 2014-12-09 21:29:24

Kramar till dig glömde jag skriva.

Svar: Vet ej om boken finns på svenska, men du kan leta efter författaren. Annars klarar du nog lätt av den på engelska! Puss <3
Johanna Söderström

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela