mittkanada.blogg.se

Här får ni läsa om min resa som utbytesstudent i staden Smithers, British Columbia i Kanada. Följ mig på det stora äventyret och läs om tankar, känslor och historier under mitt utbytesår 2014-2015!

Day One Hundred eighty one

Publicerad 2015-02-20 04:18:05 i Allmänt,

Det här inlägget dedikerar jag till Anna, Ella, Matilda, Lovisa, Karin och Matilda, de finaste vännerna man kan få!

Min eftermiddag hade precis börjat gå nerför när Ted frågar om jag tittat vad som ligger på köksbordet. Jag anade vad som skulle ligga och vänta på mig där eftersom Matilda förvarnat mig, men jag hade aldrig kunnat drömma om att jag skulle få så otroligt mycket kärlek i form av brev!
(Vill bara påpeka att varje gång jag får brev blir jag såhäääär glad)
Naturligtvis blev jag så ivrig att jag nästan slet sönder kuvertet, hehe.
Jag började genast läsa, trots att maten kallnade. Jag däremot, blev varmare och varmare i hjärtat för varje brev jag läste. Att få läsa om vad som händer i era liv, er längtan och "förtvivlan" över framtiden och alla fina ord ni tagit er tiden att skriva ner på papper.
Ni förstår inte hur otroligt glad jag blev av varje liten detalj, hur mycket jag satt och skrattade för mig själv (tror ni mig inte, så fråga Majo), om hur bra ni känner mig. Helt underbart, ni träffade mig rätt in i hjärtat med alla era små vitsar och tankar och jag vill bara ge er alla 6 varsin kram för att ni är sånna fantastiska vänner!

Tack för att jag har er! :D

PS. Ja, jag ska Facebook-stalka, Ella. Jag ska hälsa tillbaka till Sobhan, Anna. Jag kräver att någon filmar er Grease-musikal i vår när jag inte kan vara där, Matilda. Jag lovar att jag kommer finnas med er på er på den stora dagen när ni springer ut från Blackan för gått (fast mer i den mentala formen), Tilda. Jag lovar er att skicka en mental kram till var och en av er för alla de jobbiga framtidstankarna jag tvingat fram ut era själar, Lovisa. Jag önskar nu mer än någonsin att jag kunde klyva mig mitt itu för att vara med på era stundande kuligheter.
Sist men inte minst lovar jag att göra mitt bästa för att hålla ihop oss när vi går skilda vägar till hösten, Karin.

Tack för godiset och presenterna också!

Era brev kommer hamna på samma ställe som allt annat fint jag fått under året !

Ha en fantastisk sista termin, och ta vara på tiden mina vänner!

*Bamsekramar skickas från andra sidan "pölen"* ;D

One Hundred seventy eight

Publicerad 2015-02-17 07:16:52 i Allmänt,

Nu är jag hemma igen efter en superkul weekend-tripp till Prince George med Tanja, Majo, Rebecca och Deborah!

Tanja hämtade oss kl 06 am på lördagen och vi påbörjade den ca 4 timmar långa resan. Tycker förvånansvärt mycket om roadtrips och utmed vägen den här gången såg allt vi passerade, så vackert och äkta kanadensiskt ut täckt i all snö.

Med kanadensiskt menar jag till exempel denna bensinstationen som heter Husky och alla små små byar vi åkte förbi.

Ja, det är jag som ligger där i snön. Det var så djupt i diket mellan bilen och PG-skylten vi skulle posa framför, så jag tänkte att jag skulle vara smart och hoppa över det stället. Istället fastnade min fot i snön och jag föll skrikandes framstupa ;)


Väl framme i Prince George träffade vi Tanjas son Alexander och vi började leta efter prom-outfits. Jag har ju varit väldigt inne på att köpa en tuxedo istället för en klänning. Men tyvärr gjorde tidspressen att jag fick nöja mig med en klänning. Den är väldigt fin, men jag ser ut som en gravid kossa i den.
Här fyller jag i mina papper för att köpa klänningen.
Done!

Vi shoppade vidare och sen åkte vi till en galleria för att möta upp Sofia och Daniel som är svenska utbytesstudenter som bor i PG. Det kändes riktigt konstigt att prata svenska igen,  det är en helt annan sak när man pratar med någon ansikte-mot-ansikte haha.

Efter det sa vi hejdå och gick och bowlade med de andra, jag sög rätt så mycket och kom näst sist tror jag. Men whatevah! Vi åkte till en utomhuskonsert och lyssnade på musik samt se fyrverkerier. Konserten hölls pga Vinterspelen som hålls i staden just nu.

Vi sov på ett Motel, så jag blev av med min "Motel-oskuld" ;) det var rättså mysigt, rätt trångt men mysigt.

Morgonen efter träffade vi Dawn som jobbar för Shecana, vi gick och åt frukost på Denny's diner, men vi beställde caesarsallad och nachos haha.

Sen shoppade vi hela dagen lång och åkte hem vid 4 tiden.
Har haft en helg full av skratt och roliga upplevelser. Ville inte åka hem!

Tanja glömde sin selfie-stick så Majo gjorde en till henne :'D
Här är en spexigare version av oss framför PG skylten hehe. Tro mig, jag hittade flaskan!

Day One hundred seventy five

Publicerad 2015-02-14 08:26:57 i Allmänt,

Att vara här i Kanada på ett utbytesår är i sig ett mål att bocka av från livets "bucket list", och den här veckan kan jag bocka av ytterligare två mål jag lagt till sedan jag kom hit.

Det första var att få höra en historia berättad av någon från ursprungsbefolkningen. I torsdags fick jag vara med på en field trip med skolan för att höra Richard Wagamese (författaren till Indian Horse som jag berättade om förra året). Jag gick till Smithers enorma (och enda) biograf Roi med min First Nations klass, men även engelsklasser och samhällsklasser gick dit. Det var nästintill fullt.
Jag kan inte återge i detalj vad han pratade om i nära två timmar, än mindre kan jag beskriva hur ofantligt, otroligt roligt, sorgligt och inspirerande hans liv varit! Jag önskar jag hade spelat in hela hans framträdande så att jag kunde plocka fram det för att spela upp varje gång jag tappar kämparglöden. Han var verkligen född för att berätta och han har  så mycket humor och livsglädje att bjuda på!

I stora drag berättade han om hans uppväxt; hur han blev placerad i fosterfamilj med sina syskon vid 18 månaders ålder för att det ansågs bättre eftersom föräldrarna vuxit upp i Residential school. Han blev senare adopterad (separerad från sina syskon) och blev fysiskt, psykiskt och sexuellt misshandlad tills dagen han fyllde 16 och flyttade ut på gatan. Sen levde han som hemlös genom att palla äpplen eller knycka kläder för att han inte hade råd till annat. Han hade bara gått i skolan till grade 9 så ett jobb fick han inte tag på. Men varje dag gick han till biblioteket för att läsa böcker. Han hittade en dag en anteckningsbok som han började skriva i, han skrev om allt han hörde folk prata om för han tänkte att om andra pratar om dessa saker är det rättså säkert att han måste kunna vad det är.
Så vad han än skrev i boken läste han böcker om det på biblioteket. Han blev mycket bra vän med kvinnan som var bibliotikarie. Hon visade honom hur han kunde lära sig använda livets fem verktyg som han upprepade för oss i publiken hela tiden, tyvärr minns jag inte alla. De gick på konserter, opera och balletmusikaler tillsammans och kom varandra väldigt nära.
När han många år senare kom att få pris för att vara Kanadas bäste tidningsjournalist fick han ett brev från henne där det stod hur stolt hon var över honom. År senare kom ännu ett brev, men från en av hennes söner. Han skev att hon avlidit och att de ville att han kom på begravningen för att säga några ord om henne. Hennes barn hade aldrig träffat Richard men deras mamma hade berättat allt om honom och de hade vuxit upp med hans historier varje gång det gav upp, så de ville tacka honom för att de idag levde bra liv med hög utbildning och familjer tack vare honom. Det är helt klart den bästa livshistoren jag någonsin hört!
Han sa att under sin livstid har han läst så mycket böcker att han kan gå hela ljushallen i Blackan runt, upp till våning tre. Helt sjukt! Och han har alltid nio böcker han läser hemma :D

Han avslutade med att berätta om hur vi människor kom till, genom hans tro på Creator (själva målet jag hade med på min bucket list).
Han sa också en väldigt fin sak om oss människor - våra själar är energin som bestämmer om vi tycker om varandra.

Ikväll har jag också prövat på curling! Nummer två på min bucket list. Det var helt klart svårare än vad det ser ut som på teve, men jag gjorde rätt bra ifrån mig för att vara nybörjare. Det hela går till på samma sätt som med boule, fast på is, men diverse utrustning. Men principen är densamma :)
Jag spelade med Jess och två människor som jag lärde känna idag. Vi vann mot fyra män med 9-2! Detta vill jag lära mig bättre!

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela