mittkanada.blogg.se

Här får ni läsa om min resa som utbytesstudent i staden Smithers, British Columbia i Kanada. Följ mig på det stora äventyret och läs om tankar, känslor och historier under mitt utbytesår 2014-2015!

Day One hundred seventy five

Publicerad 2015-02-14 08:26:57 i Allmänt,

Att vara här i Kanada på ett utbytesår är i sig ett mål att bocka av från livets "bucket list", och den här veckan kan jag bocka av ytterligare två mål jag lagt till sedan jag kom hit.

Det första var att få höra en historia berättad av någon från ursprungsbefolkningen. I torsdags fick jag vara med på en field trip med skolan för att höra Richard Wagamese (författaren till Indian Horse som jag berättade om förra året). Jag gick till Smithers enorma (och enda) biograf Roi med min First Nations klass, men även engelsklasser och samhällsklasser gick dit. Det var nästintill fullt.
Jag kan inte återge i detalj vad han pratade om i nära två timmar, än mindre kan jag beskriva hur ofantligt, otroligt roligt, sorgligt och inspirerande hans liv varit! Jag önskar jag hade spelat in hela hans framträdande så att jag kunde plocka fram det för att spela upp varje gång jag tappar kämparglöden. Han var verkligen född för att berätta och han har  så mycket humor och livsglädje att bjuda på!

I stora drag berättade han om hans uppväxt; hur han blev placerad i fosterfamilj med sina syskon vid 18 månaders ålder för att det ansågs bättre eftersom föräldrarna vuxit upp i Residential school. Han blev senare adopterad (separerad från sina syskon) och blev fysiskt, psykiskt och sexuellt misshandlad tills dagen han fyllde 16 och flyttade ut på gatan. Sen levde han som hemlös genom att palla äpplen eller knycka kläder för att han inte hade råd till annat. Han hade bara gått i skolan till grade 9 så ett jobb fick han inte tag på. Men varje dag gick han till biblioteket för att läsa böcker. Han hittade en dag en anteckningsbok som han började skriva i, han skrev om allt han hörde folk prata om för han tänkte att om andra pratar om dessa saker är det rättså säkert att han måste kunna vad det är.
Så vad han än skrev i boken läste han böcker om det på biblioteket. Han blev mycket bra vän med kvinnan som var bibliotikarie. Hon visade honom hur han kunde lära sig använda livets fem verktyg som han upprepade för oss i publiken hela tiden, tyvärr minns jag inte alla. De gick på konserter, opera och balletmusikaler tillsammans och kom varandra väldigt nära.
När han många år senare kom att få pris för att vara Kanadas bäste tidningsjournalist fick han ett brev från henne där det stod hur stolt hon var över honom. År senare kom ännu ett brev, men från en av hennes söner. Han skev att hon avlidit och att de ville att han kom på begravningen för att säga några ord om henne. Hennes barn hade aldrig träffat Richard men deras mamma hade berättat allt om honom och de hade vuxit upp med hans historier varje gång det gav upp, så de ville tacka honom för att de idag levde bra liv med hög utbildning och familjer tack vare honom. Det är helt klart den bästa livshistoren jag någonsin hört!
Han sa att under sin livstid har han läst så mycket böcker att han kan gå hela ljushallen i Blackan runt, upp till våning tre. Helt sjukt! Och han har alltid nio böcker han läser hemma :D

Han avslutade med att berätta om hur vi människor kom till, genom hans tro på Creator (själva målet jag hade med på min bucket list).
Han sa också en väldigt fin sak om oss människor - våra själar är energin som bestämmer om vi tycker om varandra.

Ikväll har jag också prövat på curling! Nummer två på min bucket list. Det var helt klart svårare än vad det ser ut som på teve, men jag gjorde rätt bra ifrån mig för att vara nybörjare. Det hela går till på samma sätt som med boule, fast på is, men diverse utrustning. Men principen är densamma :)
Jag spelade med Jess och två människor som jag lärde känna idag. Vi vann mot fyra män med 9-2! Detta vill jag lära mig bättre!

Kommentarer

Postat av: mamma

Publicerad 2015-02-15 08:53:20

Hej!
Föreläsningen verkar givande. Bra att ta med sig ut i livet. Hoppas du har en bra helg. Kram

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela